08-04-21 | De lino levert altijd artistieke verrassingen op

Tom Thijsse maakt linosnedes en houtsnedes. Zijn werkplaats is een prachtig atelier in Muiden. Tussen 1975 en 2010 gaf Thijsse les aan de Rietveld academie in

Amsterdam en van 1993 tot en met 2008 deed hij dat ook aan de Koninklijke academie te Den Haag. Voor velen is Thijsse een begrip: ‘de man van de klare lijn’ of zoals kunstenaar Jasper Krabbé schreef: ‘Meesterprinter Tom Thijsse leerde mij de kunst van het etsen’. Sinds hij met pensioen is, legt Tom Thijsse zich volledig toe op zijn kunstenaarschap.

 

Thijsse houdt van de lino. ‘De lino is de meest eenvoudige van alle grafische technieken, maar tegelijkertijd ook een van de moeilijkste. De keuze tussen zwart of wit, vorm of leegte is een definitieve en het verschil in magie tussen een getekende en een uitgesneden lijn is een buitengewoon subtiele.’ Thijsse begon met het maken van lino’s als een soort schets voor zijn houtsneden en als beeldarchief voor later uit te werken ideeën. ‘Maar ik ben de lino steeds meer gaan gebruiken als kunstvorm, onder meer voor de prentenboeken die ik maak.’ De lino levert volgens Thijsse altijd artistieke verrassingen op. ‘Het afdrukken in spiegelbeeld en de uitgesneden lijnen die altijd anders tevoorschijn komen dan de bedachte tekening… Dat toeval in het eindresultaat maakt dat ik de lino-techniek zo graag toepas.’ Thijsse benadrukt ook dat de grafiek een heel democratische kunstvorm is. De kunst is voor vrijwel iedereen bereikbaar, van de startende kunstverzamelaar tot gerenommeerde musea.

 

Speciaal voor 10x10artist maakte Tom een aantal indrukwekkende linosnedes en houtsnedes. Al voor 20 euro kun je bezitter zijn van een originele Thijsse! Kijk in de webshop en laat je inspireren door het werk van Tom.

 

Foto: Jaap Vrenegoor